17. svibnja 2021. godine na Pomorskom fakultetu u Rijeci održana je radionica pod nazivom „Kako napisati životopis i motivacijsko pismo?“

Radionicu je organizirao Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji sa Studentskim zborom PFRI te projektom PANDORA – Promicanje izvrsnosti vještina za tržište rada kroz institucionalizaciju stručne prakse u pomorskom obrazovanju, financiranog u sklopu poziva ”Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“ iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Projekt PANDORA traje 36 mjeseci (od 10.03.2020 – 10.03.2023.) te je ukupne vrijednosti od 3,998,846.20 HRK.

Radionicu je održala Nikoleta Zubić, dipl. oec., mag. psych., voditeljica Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra, a radionici su prisustvovali studenti preddiplomskih i diplomskih studija Pomorskog fakulteta. Predavačica je na početku radionice pristunima predstavila Ured za karijere te prezentirala ciljeve i aktivnosti Ureda. Kroz radionicu su prezentirane upute i pravila kako što bolje napisati životopis i motivacijsko pismo te kako se što bolje pripremiti za razgovor za posao. Osim toga studenti su dobili konkretne upute o ispunjavanju Europass životopisa, te pisanja molbe, a unutar radionice prošli su kroz primjere dobro i loše napisanih životopisa i molbi za posao te primjere na koje se sve načine mogu istaknuti u odnosu na ostale prijavljene kandidate.

U sklopu radionice odgovoreno je na sljedeće probleme i pitanja:

  • Gdje je moguće pronaći otvorene natječaje?
  • Što sve uključuje priprema za pisanje životopisa i motivacijskog pisma?
  • Koje su najčešće greške prilikom pisanja životopisa?
  • Kako izraditi životopis u Europassu?
  • Koje vještine istaknuti?
  • Kako izgleda dobra molba ili motivacijsko pismo?

Ova radionica bila je od velike koristi studentima završne godine diplomskog studija s obzirom da uskoro izlaze na tržište rada, a dobar životopis je odličan temelj za dobivanje poziva na prvi razgovor za posao.

Voditeljica Ureda za karijere na kraju radionice pozvala je sve prisutne na iduću radionicu pod nazivom “Kako zablistati na razgovoru za posao?” koje će se održati 24.05.2021. u 13h u Velikoj vijećnici na Pomorskom fakultetu u Rijeci, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem linka – https://forms.gle/xgw65h5FbugfHVcE6