ALUMNI klub Pomorskog fakulteta u Rijeci, u želji da se zadrži kontakt sa studentima u vrijeme ostanka kod kuće i kada na Fakultetu nema predavanja i ispita, organizirao je 24. travnja 2020. on-line predavanje pod naslovom Uloga hrvatskih pomoraca u svijetu, te mogućnosti njihovog zapošljavanja po završetku pomorskog obrazovanja. Gledatelje je u predavanje uveo predsjednik ALUMNI kluba doc. dr. sc. Srđan Žuškin rekavši da je ovaj događaj upravo ono čime se Klub bavi: povezivanje studenata Pomorskog fakulteta s pomorskom privredom i praksom. Predavanje je održano u sklopu projekta MZOŠ-a PANDORA (Promicanje izvrsnosti vještina za tržište rada kroz institucionalizaciju stručne prakse u pomorskom obrazovanju).

Mario Zorović, vlasnik agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca te Roni Krmpotić, djelatnik u istoj tvrtki, predstavili su u uvodu svoju tvrtku i podatke o broju hrvatskih pomoraca, vježbenika i njihovom rasporedu po vrsti brodova. Globalni trendovi u zapošljavanju pomoraca izuzetno su zanimljivi, od razlike u obrazovanju pomoraca, multikulturalnosti, prihodima, pa sve do autonomnih brodova koji će imati posadu, ali će ona brojčano biti manja.
Proces selekcije vježbenika, uz obavezan životopis, obuhvaća tri glavna načela: prijašnje iskustvo, preporuke, intervju i osobni dojam, te stručni i psihološki testovi, ovisno o kompaniji.
Zanimljive su bile upute studentima završnih godina studija o postupcima i dokumentima potrebnim za prvi ukrcaj. Ovisno o kompaniji, razgovor se može organizirati direktno s njenim predstavnikom, može se tražiti prijepis ocjena odnosno rješavanje dodatnih testova (testovi ličnosti i kongitivnih sposobnosti). Nakon potvrđivanja zaposlenja potrebno je napraviti liječnički pregled, dostaviti potvrdu o nekažnjavanju, izraditi vize ukoliko se putuje u područja koja to zahtijevaju, te napraviti dodatne svjedodžbe o dopunskoj osposobljenosti ovisno o vrsti broda na koji će se vježbenik ukrcati (brevet za tankere za ulja/kemiju ili za plinaše). Vježbenički dnevnik treba ovjeriti u lučkoj kapetaniji.

Tijekom predavanja iznesen je vrijedan podatak o stranici udruge hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca CROSMA, čiji je predsjednik upravo Mario Zorović, a na kojoj se može pronaći praktični CROSMA on-line servis za informativni obračun doprinosa.

Brojni su razlozi atraktivnosti pomoračkog poziva. Prije samoga zaposlenja, u vrijeme studija, studenti nautike, brodostrojarstva te elektroničari, mogu primati stipendije MMPI ili STEM stipendije. Pomorci danas rade na modernim brodovima suvremene i napredne tehnologije te imaju vrhunska novčana primanja i financijsku neovisnost; ugovori i rotacije su kratke – od tri mjeseca za starije časnike i četiri mjeseca za mlađe časnike; oslobođeni su plaćanja poreza ukoliko provedu 183 dana na brodu; mirovinski i zdravstveni doprinos plaća se po povlaštenim tarifama; beneficiran im je radni staž; imaju mogućnost upoznavanja svjetskih destinacija te ono što je u današnje vrijeme izuzetno važno – komunikacija s obitelji korištenjem interneta je omogućena pristupom internetu.

O aktualnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom corona virusom Mario Zorović rekao je da budući da industrija radi, rade i brodovi, pa tako i pomorci. Teškoće se javljaju prilikom ukrcaja odnosno iskrcaja pomoraca, kako u svijetu tako i u zemljama EU. Brojni su pomorci kojima je ugovor odavno istekao, kao i oni koji već dugo čekaju na ukrcaj. Kompanije su oprezne i boje se „dolaska“ virusa na brod što bi zasigurno zaustavilo njegovo putovanje. Svjetske organizacije poput IMO-a, ILO-a, EMSA-e i drugih daju preporuke državama odnosno globalnoj zajednici, o načinu omogućavanja smjena posade i rada pomoraca. Države su te koje preporuke mogu i nemoraju prihvatiti, odnosno same donose odluke.

Na kraju predavanja predavači su poručili: „Pomorska industrija je nevjerojatno kompetitivna i neobično dinamična industrija s vrlo tankom crtom između vrlo bogatih i uspješnih titana i onih gotovo propadajućih kompanija, a sve to ponekad u vrlo kratkom vremenskom periodu.“

Visoko kvalitetni, dobro obrazovani i istrenirani pomorci često mogu donijeti prevagu na stranu onih koji su na kraju priče uspješni. Pomorci uvelike ovise o tome koliko su sami kvalitetni i bolji od ostalih, te ovisno o tome opstaju na zahtjevnom pomorskom tržištu.

Slika 1. Kap. Mario Zorović i Roni Krmpotić tijekom predavanja

Slika 2. Praćenje predavanja preko računala

Slika 3. Sudionici on-line predavanja: kap. Mario Zorović, kap. Roni Krmpotić, izv. prof. dr. sc. Vlado Frančić i doc. dr. sc. Srđan Žuškin