ALUMNI klub Pomorskog fakulteta u Rijeci u sklopu projekta PANDORA organizirao je 12. lipnja 2020.  on-line predavanje vezano uz tržište brodova za prijevoz rasutog tereta,  te mogućnosti zapošljavanja.

Predavanje je održao gospodin Jan Kohzer, Crew Development Manager, iz brodarske kompanije Oldendorff Carriers. Kompanija Oldendorff jedna je od vodećih svjetskih brodarskih kompanija koja upravlja sa 700 brodova za prijevoz rasutog tereta diljem svijeta.

Pozdravnu riječ uputio je predsjednik ALUMNI kluba doc. dr. sc. Srđan Žuškin rekavši da je ovaj događaj jedna od djelatnosti ALUMNI kluba: povezivanje sadašnjih studenata Pomorskog fakulteta s pomorskom privredom te međusobno povezivanje svih diplomiranih studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci s matičnom obrazovnom institucijom kao i potencijalna mogućnost zapošljavanja.

Gospodin Jan Kohzer upoznao je studente s promjenama na svjetskom tržištu kod brodova za prijevoz rasutog tereta gdje je ujedno analizirao najznačajnije prometne pravce na kojima se vrši prijevoz željezne rudače, ugljena i ostalog tereta u rasutom stanju. Prikazao je zanimljivu statistiku gdje je vidljivo da brodovi za prijevoz rasutog tereta čine značajniji udio brodova gledajući ukupnu svjetsku flotu.

Drugi dio predavanja temeljio se na mogućnostima zapošljavanja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodovima za prijevoz rasutog tereta. S obzirom da je u 2019. godini u knjizi narudžbe zabilježen značajni broj brodova za prijevoz rasutog tereta, zasigurno je velika potencijalna mogućnost zapošljavanja u 2020. godini, posebice cijenjenih hrvatskih pomoraca, istaknuo je Jan Kohzer. Nadalje, zanimljive su bile upute studentima završnih godina studija o načinu zapošljavanja i prvi potencijalni razgovori, uvjetima rada na novim brodovima i pogonima, program vježbenika koji se provodi na brodu te analiza primanja od najnižeg do najvišeg zvanja na brodarskoj kompaniji Oldendorff.

Predavanje je također nadopunio g. Filip Goleš, vlasnik agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca DGS Rijeka, u ulozi zastupnika brodarske kompanije Oldendorff za Hrvatsku, koji je podijelio zanimljive upute studentima završnih godina studija o postupcima i dokumentima potrebnim za prvi ukrcaj.

Na sljedećem linku možete pregledati video materijal s organiziranog online predavanja od strane ALUMNI kluba.

alumni_slika1_200622

alumni_slika2_200622