U okviru projekta PANDORA – Promicanje izvrsnosti vještina za tržište rada kroz institucionalizaciju stručne prakse u pomorskom obrazovanju 20. i 21. listopada 2020. na Pomorskom fakultetu u Rijeci održane su radionice na temu „Zadovoljstvo studenata sa provođenjem stručne prakse na Pomorskom fakultetu u Rijeci“.

Radionice su održane u sklopu elementa projekta 1 Unapređenje postojećih modela provedbe stručne prakse za postojeće preddiplomske i diplomske studije s ciljem prikupljanja i verifikacije podataka za poboljšanje stručne prakse na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Uvodnu riječ studentima uputila je voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Ana Perić Hadžić te ukratko predstavila osnovne informacije i ciljeve projekta. Radionici su prisustvovali i izv. prof. dr. sc. Irena Jurdana, izv. prof. dr. sc. Vlado Frančić, izv. prof. dr. sc. Igor Rudan, doc. dr. sc. Livia Maglić te Valentina Šutalo, mag. ing. logist.

Radionica je prvenstveno bila namijenjena studentima 2. godine diplomskog studija te 3. godine preddiplomskog studija koji su se za vrijeme studija susreli sa nekim oblikom stručne prakse. U sklopu radionice studenti su mogli čuti što sve Ministarstvo znanosti i obrazovanja svrstava pod stručnu praksu, koji se sve modaliteti stručne prakse izvode na Pomorskom fakultetu te dobiti savjete što sve poslodavci gledaju kao prednost prilikom prijave za posao.

Studenti su u sklopu radionice rješavali anketne upitnike gdje su izražavali vlastito pozitivno ili negativno mišljenje o pojedinim oblicima stručne. Oblici stručne prakse koje su studenti vrednovali bili su:

  • Plovidbena praksa
  • Rad na simulatoru
  • Rad na poligonu/praktikumu
  • Terenska nastava
  • Stručna praksa kod poslodavaca
  • Gostujuća predavanja

Svi studijski smjerovi bili su uključeni u radionice što je pružilo širok spektar odgovara na postavljena pitanja s obzirom na drugačije nastavne planove i programe. Po završetku ispunjavanja anketnog upitnika studenti su sa profesorima razgovarali o pojedinim oblicima stručne prakse u kojima su imali prilike sudjelovati za vrijeme studija.

Osim toga bilo je iznimno zanimljivo čuti njihove ideje o načinima unapređenja stručne prakse na Pomorskom fakultetu.