22. listopada 2020. godine na Pomorskom fakultetu u Rijeci održana je radionica pod nazivom „Kako napisati životopis i motivacijsko pismo?“

Radionica je održana u okviru projekta PANDORA – Promicanje izvrsnosti vještina za tržište rada kroz institucionalizaciju stručne prakse u pomorskom obrazovanju, financiranog u sklopu poziva ”Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“ iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Projekt traje 36 mjeseci (od 10.03.2020 – 10.03.2023.) te je ukupne vrijednosti od 3,998,846.20 HRK.

Radionicu je održala Maja Jeremić, mag. iur. iz Centra tehničke kulture Rijeka, a radionici su prisustvovali studenti 2. godine diplomskog studija. Kroz radionicu su prezentirane upute i pravila kako što bolje napisati životopis i motivacijsko pismo. Osim toga studenti su dobili konkretne upute o ispunjavanju Europass životopisa, a isto tako imali su priliku na licu mjesta sastaviti svoj primjerak uz konzultiranje sa voditeljicom radionice oko nejasnoća.

U sklopu radionice odgovoreno je na sljedeće probleme i pitanja:

• Koje su najčešće greške prilikom pisanja životopisa?

• Koji je redoslijed pisanja poslova?

• Što su to vještine te koje uključiti?

• Kako izgleda dobra molba za posao?

• Kako napraviti životopis u Europassu?

Za vrijeme izrade vlastitog životopisa prošli su i primjere kako izgledaju dobro i loše napisan životopis i motivacijsko pismo te primjere kako se istaknuti u odnose na druge prijavljene.

Ova radionica bila je od velike koristi studentima završne godine diplomskog studija s obzirom da uskoro izlaze na tržište rada, a dobar životopis je odličan temelj za dobivanje poziva na prvi razgovor za posao.