11. studenog 2020. godine na Pomorskom fakultetu u Rijeci održana je radionica pod nazivom „Kako zablistati na razgovoru za posao?“

Radionica je održana u okviru projekta PANDORA – Promicanje izvrsnosti vještina za tržište rada kroz institucionalizaciju stručne prakse u pomorskom obrazovanju, financiranog u sklopu poziva ”Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“ iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Projekt traje 36 mjeseci (od 10.03.2020 – 10.03.2023.) te je ukupne vrijednosti 3,998,846.20 HRK.

Radionicu je održala Nikoleta Zubić, dipl. oec., mag. psych., suradnica za savjetovanje iz Ureda za karijere Sveučilišnog savjetovališnog centra, a radionici su prisustvovali studenti 2. godine diplomskog studija Logistike i menadžmenta u pomorstvu i prometu i Tehnologije i organizacije prometa te nekoliko studenata koji su netom diplomirali. Cilj radionice bio je razvoj vještina usmenog predstavljanja poslodavcima.

Dobivanje poziva na prvi razgovor za posao zna biti stresna situacija u životu svakog pojedinca. Upravo kroz radionicu koju je održala suradnica iz Centra za karijere studenti su mogli dobiti odgovore na neke od glavnih pitanja koja inače sve muče prilikom pripreme za intervju: Kako ostaviti što je moguće bolji dojam? Kako se odjenuti? Koja su najčešća pitanja na intervjuu? Da li je u redu postaviti pitanje vezano uz plaću? i sl.

Osim odgovora na navedena pitanja studenti su dobili i više informacija o samom Uredu za karijere Sveučilišnog Savjetovališnog centra, mogućim izvorima informacija o slobodnim radnim mjestima, vrstama i svrhama intervjua te preporukama i pravilima ponašanja tijekom razgovora za posao. Studenti su za vježbu dobili jedan oglas za posao sa portala https://www.moj-posao.net/ unutar kojega su prošli sadržaj natječaja, ključne i poželjne kriterije te kako prilagoditi prijavu s obzirom na oglas. Na osnovu dobivenog natječaja odradili su i vježbu „Igranja uloga“ gdje je nekoliko studenata glumilo poslodavce, a drugi dio kandidate za posao što je studentima bilo iznimno zanimljivo i zabavno.

U sklopu radionice studenti su dobili mnogobrojne korisne savjete o načinima pripreme za intervju. Dobili su i koristan savjet da prikupe što je više moguće podataka o radnoj organizaciji i poslu za koji se prijavljuju te zapišu najvažnije informacije koje pronađu prije odlaska na intervju kako bi dobili što je moguće više samopouzdanja i bez stresa odradili intervju.

Svi prisutni bili su iznimno zadovoljni s održanom radionicom te smo sigurni da će im dobiveni korisni savjeti pomoći da ostave dobar dojam na razgovoru za posao te u konačnici dobiju radno mjesto za koje se prijave na natječaj.